top of page

Nemam poseban talenat! Ja sam samo...

... strastveno znatiželjan!


Intervju sa Bloom-ovim profesorom fizike, Jugo Elmirom.


BLOOM-OVI UČENICI SU NAPRAVILI ODLIČAN POSAO, KAKO NA OPĆINSKOM, TAKO I NA KANTONALNOM TAKMIČENJU IZ FIZIKE. . KOJA SU NAJVRIJEDNIJA ISKUSTVA KOJA UČENICI NOSE S TAKMIČENJA?


Naši učenici su na posljednjem općinskom i kantonalnom takmičenju odradili fantastičan posao i moramo biti jako ponosni na njih kao što sam i ja sam. Iz moje perspektive, ovo je jedinstveno iskustvo za svakog učenika jer ima priliku pokazati svoje znanje i primijeniti sve što već zna na najbolji mogući način. Biti nagrađen za svoje znanje je nešto najbolje što jedan učenik može dobiti! Nadam se da će i u budućnosti nastaviti sa velikim uspjesima.


OČITO STE VEOMA STRASTVENI PREMA FIZICI, JE LI VAM TO U GENIMA ILI?


Pa, Albert Einstein je rekao: “Nemam poseban talent. Samo sam strastveno znatiželjan”. Mogu reći da se vodim njegovom izjavom. Znanost se temelji na učenju kako sve funkcionira. Samo pogledajte nešto, a zatim to rastavite, istražite kako biste otkrili zakone koji to pokreću. Znanost pomaže zadovoljiti prirodnu znatiželju s kojom smo svi rođeni: zašto je nebo plavo, kako je leopard dobio pjege, što je supernova? Sa znanošću možemo odgovoriti na takva pitanja bez pribjegavanja magičnim objašnjenjima. Fizika je jedna od najtemeljnijih znanstvenih disciplina čiji je glavni cilj razumjeti kako se svemir ponaša. Od najmanjeg kvarka do najvećih superklastera galaksija.


KOJE SU NEKE OD VAŠIH NAJUSPJEŠNIJIH STRATEGIJA ZA ANGAŽIRANJE UČENIKA?


Nemam jedinstveno definisanu strategiju, ali pokušavam potaknuti svako dijete da bude znatiželjno o onome što uči na mojim časovima. Uz znatiželju je sve puno lakše i zabavnije. Za mene je najbolja opcija fizikalne pojave povezati sa svakodnevnim životom i prikazati matematičkim jezikom kao univerzalnim jezikom. Matematički dokaz posljednji je dio slagalice za svaki problem iz fizike i nagrada za vaše razumijevanje prirodnih pojava.


KOJI ASPEKTI FIZIKE SU UČENICIMA NAJFASCINANTNIJI?


Općenito govoreći, fizika je jako zanimljiva i pomaže nam razumjeti kako svijet oko nas funkcionira, od otvarača za konzerve, žarulja i mobitela do mišića, pluća i mozga, od automobila, pikola za fotoaparate, od potresa, tsunamija i uragana do kvarkova, DNK i crne rupe. Većina mojih učenika voli egzotičnu fiziku, raspravu o svemiru i njegovim dijelovima, maglicama ili "zvjezdanim jaslištima", rađanju zvijezda, eksploziji zvijezde, kako naše Sunce radi. Iako to nije nešto što uče u osnovnoj školi, pokušavam im približiti te stvari objašnjavajući im osnovne zakone fizike koji upravljaju tim pojavama. S druge strane, većina mojih učenika preferira fiziku na makroskali u odnosu na fiziku na mikroskali koja uključuje različite vrste gibanja, sa ili bez gravitacije, gravitacijsko privlačenje između dvaju objekata u svemiru, gibanje pod gravitacijom itd.


KOJI JE VAŠ NAJDRAŽI CITAT I ZAŠTO?


“Nitko nikada ne shvaća što je zapravo život, i to nije važno. Istražite svijet. Gotovo sve je zaista zanimljivo ako uđete u to dovoljno duboko “ Richard P. Feynman.


Najljepše je što znanost može biti zabavna i dostupna svima. Svako može postati znanstvenik - amaterski ili profesionalno. Zapamtite, negdje nešto nevjerovatno čeka da bude poznato...



bottom of page