top of page

Svako dijete treba prilagođeni pristup

Updated: May 8, 2023

Intervju s Denizom Helić, Bloom roditeljem

I TAKO IZNENADA, VRIJEME JE ZA NOVE POČETKE. I NOVI POČECI SU UZBUDLJIVI, SLAŽETE LI SE?

Trebali bi biti, nakon što se razriješe svi povezani stresovi i logistika. Pravilno planiranje i ustrajnost uprkos svim izgledima ključ su uspješne tranzicije.

BLOOM-U ĆE MNOGO NEDOSTAJATI KIAN, LUN I NOAH, ALI ONI ĆE UVIJEK BITI DIO BLOOM-A. ŠTA MISLITE DA JE NAJVRIJEDNIJA LEKCIJA KOJU SU VAŠA DJECA NAUČILA DOK SU BILA U BLOOM-U?

Ovo razdvajanje ne doživljavam kao oproštaj od Bloom-a. Umjesto toga, to bi mogla biti samo jednogodišnja stanka. Moja su djeca – kao najbolju Bloom-ovu lekciju – naučili biti samopouzdani i samouvjereni. Sigurna sam da će im to pomoći da se prilagode svakom obrazovnom okruženju kojem se pridruže.

KOJE SU NAJVRIJEDNIJE LEKCIJE KOJE STE NAUČILI (i još uvijek učite) OD SVOJE DJECE?

Svaka situacija ima svoje rješenje – a svako dijete zahtijeva prilagođen, specifičan pristup. Čineći to neizbježno izvlačimo naše unutarnje dijete i naša sjećanja iz djetinjstva – često je to smiješan poduhvat.

HOLISTIČKO OBRAZOVANJE JE BUDUĆNOST OBRAZOVANJA. VAŠA DJECA SU ODRASLA U HOLISTIČKOM OKRUŽENJU, A VI? NE BISMO LI SVI TREBALI BITI VIŠE PRIHVATAJUĆI I HOLISTIČKI U SVOJIM ŽIVOTIMA?

Dolazi sa godinama, pretpostavljam. Ali sretna sam zbog svoje djece koja u tome uživaju od malih nogu.

ZAŠTO BI NEKO IZABRAO BLOOM FILOZOFIJU KAO OBRAZOVNI MODEL ZA SVOJE DIJETE?

Vjerujem da takav model omogućava djeci da uživaju u učenju i vremenu provedenom u školi – i razvijaju se za ispitivanje, testiranje, procjenu i razmišljanje o svom svijetu.

KOJI JE VAŠ NAJDRAŽI CITAT? “Moja misija u životu nije samo preživjeti, već i napredovati; i to učiniti s malo strasti, malo suosjećanja, malo humora i stila” Maya Angelou.





bottom of page